Publicatie Week Uit

14 april 2004

Scharnegoutum

Met een beetje verbeelding zie je een man met tekenspullen het drukken boerenleven of het betrekkelijk bedaarde stadsleven van de eerste helft van de vorige eeuw binnenstrappen. En vervolgens rustig op een stoel het ‘warbere’ plattelandsleven minutieus vastleggen, met een scherp oog voor detail want alles moest kloppen. Dat beeld was voor Aaltje en Willem Sprik uit Scharnegoutum een van de grote charmes om alles van die man te verzamelen: Cornelis Jetses.
Een andere overweging was nostalgisch getint. Aaltje Sprik had haar eerste schreden in leesland gezet met behulp van de tekeningen van Cornelis Jetses. Verschillende generaties trachtten het aap noot mies in hun kinderhoofden te stampen en wellicht was dat nooit zo gemakkelijk gegaan zonder de prachtige, tekst ondersteunende illustraties van deze broodtekenaar.

Hoewel Willem Sprik op school niet aan de hand van Cornelis Jetses het lezen leerde mag hij toch de grote motor achter de verzamelwoede van het echtpaar worden genoemd. Vier jaar wordt er nu verzameld en via zijn schoonvader, die vaak op rommelmarkten vertoefde, kwam Willem in aanraking met boekjes die door Cornelis Jetses waren geïllustreerd. Inmiddels telt zijn verzameling boeken met tekeningen van Jetses zo’n 220 exemplaren. Of de verzameling ooit compleet zal worden betwijfelen zij. Want Cornelis Jetses heeft zo veel getekend, soms ook op freelance basis dat bijna niet meer te achterhalen valt wat hij allemaal heeft geproduceerd. Fameus zijn natuurlijk de bijbelse illustraties, de klassieke schoolplaten en de tekeningen bij ‘aap noot mies’. En niet te vergeten de beroemde Ot en Sien serie die dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert.
Voor ‘vergeten’ Jetses spulletjes houdt het echtpaar zich aanbevolen: 0515 420459