Langs de weg staan al geruime tijd nieuwe bordjes… het wandelnetwerk. Het is een netwerk van wandelpaden, die allemaal gekoppeld zijn via wandelknooppunten. Met dit knooppuntsysteem maak je je eigen wandelroute, van korte ommetjes tot meerdaagse trektochten. Het is een fijnmazig netwerk, die een deel van onze provincie beslaat. Het wandelnetwerk is groter dan… beslaat een (wandelvriendelijk) deel van een provincie, en bestaat uit gekoppelde wandelpaden, die zijn voorzien van paaltjes met driehoekjes-pijlen (zie foto).

Deze pijlen voeren naar knooppunten (soms keuzepunten genoemd), die geplaatst zijn op kruispunten of splitsingen van paden en wegen. Bij sommige knooppunten staan ook overzichtsborden, om te helpen bij de planning. De paden/wegen van de wandelnetwerken zijn in twee richtingen bewegwijzerd.
De wandelnetwerken zijn in principe aangelegd over de mooiste wandelpaden in het gebied.
Het gekozen startpunt heeft een nummer of een combinatie van een letter en een nummer. Het volgende knooppunt vind je door de paaltjes met de pijlen in die richting te volgen. Bij ieder knooppunt kun je je route wijzigen: inkorten, uitbreiden of van richting veranderen.
Een (enig) minpunt van de knooppuntroutes is dat ze ‘anoniem’ zijn, niet meer dan een rijtje cijfers zonder een thema.
Meer info van de punten route op www.route.nl of www.falk.nl   In totaal heeft Falk intussen 14 overzichtskaarten ontwikkelt, de meeste in het Noorden.
Ook 3 in de provincie Limburg en 1 in provincie Zuid Holland. Schaal 1:32.000
Nr 12: Zuidwest Fryslan.  NR 08: Noordwest Fryslan Falk wandelkaart / overzichts kaarten