Wat kunnen we tevreden terug kijken naar het dorpsfeest van 2015. Zoals altijd in Nederland, zorgt het grillige weer voor de nodige hoofdpijn bij de organisatie van een feest. Ook bij het Oranjebestuur waren er terechte zorgen zoals is gebleken op woensdag en donderdag. Uiteindelijk hebben we op vrijdag en zaterdag kunnen genieten van prachtig zomerweer en zijn we de regendruppels die eerder waren gevallen al weer vergeten. Slechts 1 onderdeel hebben we vanwege de buien moeten schrappen; de viswedstrijd. Voor de teleurgestelde liefhebbers; dit traditionele onderdeel van het feest zal in 2017 dan ook zeker weer op het programma staan. Reeds op de zaterdag voor de feesten, is het bestuur bij diverse zieke en oudere dorpsgenoten op bezoek geweest om een bloemetje te brengen en om te vertellen wat er in de komende week ging gebeuren in hun dorp! Gezellige gesprekken waren het gevolg, met veel momenten van vroeger die de revue passeerden.
De feesten werden geopend met de optocht, dit jaar vanwege de geringe deelname parade genoemd. De deelnemers, zowel de enkele wagens als de loopgroepen, hebben zich enorm ingespannen om weer wat moois te laten zien. Datgene wat er was te zien was erg leuk en origineel, echter, voor een optocht die we in Scharnegoutum altijd gewend waren, eigenlijk onvoldoende. We kunnen concluderen dat er veel mensen teleurgesteld waren over de deelname aan de parade, de enorme hoeveelheid regen viel net als de optocht rauw op ons dak. Reeds tijdens de feesten is aan u, als bewoner van Scharnegoutum, gevraagd; hoe nu verder met de optocht? Graag horen we via mail of tijdens de ledenvergadering in januari uw mening. Hoewel de parade een beetje in het water is gevallen, is de opening van de feesten erg gezellig geweest, het fantastische vuurwerk kon later op de avond toch nog doorgaan en de tent is ook op woensdagavond tot in de late uurtjes gevuld geweest, ook de nieuwe Zwettekoningin Merlissa Goesten heeft de koninginne nacht veel kleur gegeven.
Dat regen niet altijd vervelend hoeft te zijn, hebben de kinderen van de basisschool ons op donderdag laten zien. Op de stormbaan, boven en in de sloot, in de struiken en in de Zwette waren de kinderen te vinden tijdens de survival, zij trotseerden de regen en hebben een erg leuke dag beleeft. De dorpsavond heeft weer voor onvergetelijke momenten gezorgd, het geweldige optreden van de Trekskute; Zuster Clivia moet bezuinigen, was volgens velen de terechte winnaar. Ook de nieuwe opzet van de vragenronde is geslaagd te noemen, de hilarische finale is overigens terug te zien op Skearnegoutum.nl. Nogmaals een woord van waardering voor de prominenten 2015; Sietse Holtrop en Coby de Boer. Beide namen zijn vereeuwigd op een plaquette, welke in het Swettehus een mooi plekje heeft gekregen.
Bij een feest hoort naast een koningin natuurlijk ook een koning, Kees Merkus heeft deze titel op vrijdagmiddag verdiend tijdens de kaatswedstrijd. Samen met Gemma Miedema en Lianne de Boer wist hij de feestpartij naar zich toe te trekken. Het feestterrein is door vele dorpsgenoten ook vanuit de lucht bekeken, de helikoptervluchten waren volledig uitverkocht en door het stralende weer konden zelfs de waddeneilanden worden gezien. De mooie meerkamp, die plaats vond onder een strak blauwe hemel, was vooral met de stormbaan een ware uitputtingsslag. Veel deelnemers werden fysiek tot het uiterste gedreven om het einde te halen. Ook dit jaar wist de Lange en Koarte Achte de meerkamp te winnen, een geweldige prestatie! Vervolgens werden de spelletjes tijdens het Matinee nogmaals doorgenomen onder het genot van een drankje en live muziek. Toen mijn kinderen om 11 uur in de avond vroegen waarom ze toch zo vroeg naar huis moesten heb ik hen uitgelegd dat Matinee eigenlijk een middagvoorstelling is, maar dat we daar in Scharnegoutum een eigen draai aan hebben gegeven.

Ook dit jaar was de kerkdienst in de feesttent de afsluiting van een geweldig dorpsfeest, de dienst was met live-muziek en een ‘wereld draait door’ gesprek door Dominee Ypma erg bijzonder.

Ook bijzonder was de opkomst van vrijwilligers tijdens het opruimen van de tent op zondagmiddag, maar liefst 23 heren en ook dames hebben geholpen om alles netjes op te ruimen. Namens het
bestuur wil ik deze mensen nogmaals bedanken voor hun hulp. De rode draad van de feesten: ‘van het dorp voor het dorp’, is zelfs tijdens het opruimen geweldig gevolgd!

Graag wil ik alle deelnemers, vrijwilligers en aanwezigen bedanken voor een ‘bjusterbaarlijk moai feest’! Op naar 2017!

Namens het bestuur van de Oranjevereniging, de voorzitter.