De 17-jarige Scharnegoutumer Jelke Bethlehem, Havo-5-leerling van Bogerman, heeft een eerste prijs gewonnen in de landelijke editie van de W4Kangoeroe WerelWijde WiskundeWedstrijd 2013. Van alle deelnemende Havo-5-leerlingen in Nederland was Jelke de allerbeste. Voor deze prestatie heeft hij een mooi prijzenpakket gewonnen, dat onder andere een tablet-computer, een medaille en toegangskaartjes voor het Science Center Nemo te Amsterdam bevat.

Jaarlijks wordt in maart de Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd voor scholieren gehouden in ruim 50 landen. Het initiatief voor de wedstrijd komt oorspronkelijk uit Australië, vandaar dat de Kangoeroe als symbool voor de wedstrijd fungeert. In totaal deden in 2012 wereldwijd meer dan

6,5 miljoen leerlingen mee aan deze wedstrijd, in de editie van 2013 in Nederland alleen al meer dan honderdduizend.

De W4Kangoeroewedstrijd is verdeeld in vijf niveaus, zodat leerlingen van de basisschool tot en met de leerlingen in de hoogste klassen van Havo en Vwo op hun eigen niveau kunnen deelnemen. Het hoogste niveau is ‘wizPROF’, het niveau waarin Jelke uitkwam. De wizPROF-wedstrijd gaat om dertig verrassende vijfkeuzevraagstukken, waarvoor een behoorlijke dosis inzicht én creativiteit nodig is om ze op te lossen. De deelnemende landen spreken samen de opgaven af. De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger.

De docenten van Bogerman zijn ook niet minder trots op de andere deelnemers aan deze wiskundewedstrijd, want als school is Bogerman in Nederland op een derde plek geëindigd.