Over de prachtige en bijzonder grote oude pastorie, die sinds 2013 nieuwe bewoners kent, en alweer drie jaar door hen bewoond wordt: Don en Jonneke Brunet de Rochebrune – van der Heide kwamen in 2013 naar Scharnegoutum. Don is geboren in Soekaboemi, toen nog Nederlands- Indië. Daar volgde een jeugd op verschillende thee-ondernemingen waar zijn vader kennis over de bedrijfsvoering aan de plaatselijke bevolking overdroeg. Toen we in 2005 met onze kinderen langs

de theeplantages van Dons jeugd zijn gereisd, bleken deze nog volop in bedrijf en weinig veranderd. De weegschaal, de lopende band, de droogstraat, alles was nog hetzelfde. In 1958 is Don op tienjarige leeftijd naar Nederland verhuisd, waar een zwerftocht startte langs Twello, Wageningen, Amsterdam, Rijswijk, den Haag, Eindhoven en Breukelen om uiteindelijk in 1976 in Leiden te belanden. Daar nog op 4 adressen gewoond, maar eindelijk een vaste plek! Vanuit Leiden heeft hij gewerkt bij de (toen nog) PTT, het energiebedrijf Den Haag, de gemeente Rijswijk en de gemeente Velzen. Sinds een aantal jaren is hij “in de wei” en kan zich volop met hobby’s zoals roeien en andere zaken bezighouden.
Zo gevarieerd als Dons jonge jaren, zo stabiel is Jonneke haar jeugd geweest. Geboren in Leiden – in de binnenstad, naast de burcht – en daar (op diezelfde 4 adressen) gewoond tot mijn 58e. Een echte “glipper”, (bijna) altijd 3 oktober vieren met haring en witte brood en hutspot. Eerst heeft zij gewerkt bij Vroom & Dreesmann Nederland, tot de kinderen kwamen. Zo spijtig dat dit warenhuis helemaal weg is! Maar niet onbegrijpelijk. Toen de kinderen klein waren heeft Jonneke in de avonduren fiscaal recht gestudeerd en is zij op haar 35e gestart als adjunct-inspecteur bij de Belastingdienst. Na diverse functies is zij overgestapt naar het Ministerie van Financiën waar zij nog steeds werkt.
De gezamenlijke hobby’s zijn roeien, zeilen, schaatsen, eigenlijk alles op en rond het water. Jonneke ging jaarlijks met haar ouders – als we tenminste niet vakantie hielden in Friesland – een dagje naar het skûtsjesilen. Dan is het ook niet vreemd dat onze zoektocht naar een tweede huisje ons in Friesland bracht. Het wensenlijstje was lang, maar gelukkig bood Funda veel mogelijkheden. Tot we toevallig over de Legedyk reden en een bordje in de tuin van de pastorie zagen staan. Sinds medio 2013 zijn we dit grote avontuur aangegaan. Nu zal in de zomer van 2017 het geheel bewoonbaar zijn. Veel zelf gedaan…Ja help mijn man is een echte klusser!
Don, en Jonneke Brunet