Publicatie Leeuwarder Courant

2 November 2004

Scharnegoutum

Dorpsbelangen Scharnegoutum-Loënga heeft een visie gemaakt voor de komende zestien jaar op het gebied van wonen, werken, recreëren en de natuur. De ontwikkelingsvisie 2004-2020, gegoten in een compact boekje, moet er voor zorgen dat Scharnegoutum geen buitenwijk van Sneek wordt, stelt secretaris J. van Schepen.

Sneek rukt steeds verder op richting het dorp, dat eigenlijk aan het voeteind van de gemeente Wymbritseradiel ligt. Voor een bezoekje aan het gemeentehuis in IJlst moeten dorpsbewoners bijvoorbeeld altijd door Sneek. Daarom heeft een inrichtingsplan voor het gebied tussen Scharnegoutum en Sneek in de nota de hoogste prioriteit gekregen.

Dorpsbelangen wil dat er een natuurlijke buffer blijft bestaan tussen dorp en stad. Van Schepen; “We denken bijvoorbeeld aan een ijsbaan, maar dan niet een traditionele baan waar rondjes geschaatst kunnen worden, maar een baand ie als een natuurlijke route door het landschap slingert.”

Ter versterking van dagrecreatie is zelfs een aanlegsteiger in de dorpskern wenselijk, zo blijkt uit de plannen. “Het hart van het dorp moet een echt verblijfsgebied worden, waar het voor toeristen goed toeven is. Dat is ook van belang voor de leefbaarheid van het dorp zelf”, licht voorzitter Sietse Holtrop toe.

Uitgangspunt bij de uitwerking van de plannen is geweest dat het bijzondere karakter van het dorp, volop platteland, maar op een steenworp afstand van de stad, behouden met blijven. “We willen op deze manier zelf onze toekomst bepalen en die iet van bovenaf opgelegd krijgen” aldus Holtrop.