Publicatie Sneeker Nieuwsblad

8 september 2005

Scharnegoutum

De reis van hun leven.

Zo omschrijven Wiebren en Ita de Jong uit Scharnegoutum hun vakantie. Met 98 andere leden van de Volvo V44 vereniging tourden ze met hun klassieke Volvo 1800e uit 1971 dwars door de Verenigde Staten. De liefhebbers, die de Route 66 van Chicago naar Californië hebben gevolgd, deden heel veel indrukken op.

Vorige maand maakten de Scharnegoutumers een droomreis van de oost- naar de westkust van Amerika. Door twintig verschillende staten, door historische dorpen en steden, door woestijnen en prairies, langs indianenreservaten, door de bergen en door negen nationale parken.

Aanleiding van de bijzondere reis was het 35-jarig bestaan van de Volvo V44 vereniging.

Begin augustus reisden Wiebren en Ita voor vier weken af naar de Verenigde Staten, nadat ze eerst hun auto naar Zeebrugge hadden gebracht, waar het voertuig samen met de andere klassiekers op zeetransport werd gezet. In totaal namen 99 klassieke Volvo’s deel aan de monstertocht. De jongste was dertig jaar de oudste 55 jaar.

De familie De Jong koos voor hun Volvo 1800e. “Onze kinderen zijn ook een groot liefhebber van klassieke auto’s. We hebben er in totaal acht in de familie. Toch was de keuze niet zo moeilijk”. vertelt Wiebren, die mede-eigenaar is van Makelaardij de Jong aan het Kleinzand te Sneek.

“De 1800e is een sprotauto en dus niet de meest comfortabele van de acht, maar hij heeft airco en dat is zeker aan te raden met een tocht door een land waar het op sommige plaatsen 45 graden is. Bovendien hebben we ons deze auto in augustus 1995 in de Verenigde Staten gekocht en het leek ons leuk om een bezoek te brengen aan de oud-eigenaren in San Francisco.”

Volgens de twee reizigers was het heel bijzonder om de klassieke auto’s door het landschap te zien rijden. “Onze vereniging is de eerst automerkclub die p zo’n grote schaal zo’n bijzondere tocht heeft gemaakt. Natuurlijk wordt de Route 66 wel vaker gereden, maar dan met motoren of met gehuurde auto’s. Om met onze klassieke auto’s met Nederlandse nummerborden dwars door de grote Amerikaanse steden te rijden, was een hele bijzondere ervaring.

In totaal hebben de deelnemers zo’n 10.000 kilometer afgelegd,. “Van alle auto’s is er maar één uitgevallen. De rest heeft rijdend het einde bereikt. natuurlijk waren er onderweg wel een problemen, maar deze konden door het technisch team worden verholpen.” Zelf heeft het echtpaar geen grote problemen ondervonden. “We hebben alles zelf kunnen opknappen. Dat was onze missie. We wilden heel graag het eindpunt bereiken zonder hulp van de technici en dat is uiteindelijk gelukt”.

Los van de lange dagafstanden van gemiddeld 450 kilometer per dag, was de grootste moeilijkheid de hitte. “Ook al hadden we airco in onze auto, het bleef warm. Soms was het zelfs beter om de airco tijdelijk uit te zetten om de motor niet te veel te belasten. Er waren ook enkele deelnemers die geen koelsysteem in hun Volvo hadden. Zij stapten letterlijk gestoomd uit hun voertuig.

Na drie weken bereikten de autoliefhebbers het eindpunt Los Angelos, waarna de De Jong’s nog een week op eigen gelegenheid naar San Francisco ging om vervolgens voor vertrek weer bij de Nederlandse groep aan te sluiten. “In San Francisco hebben we de vorige eigenaar van onze auto bezocht”.

Het echtpaar is absoluut van plan om in de toekomst meer autoreizen te maken.